gatunki opału do kominka

Ogień w kominku to klimat, romantyczny nastrój i pewna porcja ciepła. Choć palący się ogień w kominku kojarzy się głównie z tradycyjnym domem, coraz więcej ludzi decyduje się na kominek również w dzisiejszych pomieszczeniach. Istnieje mnóstwo wzorów, dlatego też bez problemów jest możliwość znakomicie dostosować kominek do swojego wnętrza. Żar z kominka zagwarantuje ciepło, charakterystyczną aurę , a sam kominek z pewnością odpowiednio się skomponuje z resztą mebli i urządzeń.

Kopalnia węgla

Autor: Bruce Guenter
Źródło: http://www.flickr.com

Żeby cieszyć się w pełni atutami kominka trzeba korzystać z dobrego i sprawdzonego opału. Do palenia w palenisku idealnie jest stosować drzewo, najlepiej sezonowane, to znaczy czekające minimum rok, lub nawet dwa lata w specjalnie przygotowanych pryzmach. Najodpowiedniejsze drewno kominkowe jest z liściastych gatunków drzew. Buk i dąb palą się bardzo powoli. Posiadają wysoką wartość energetyczną, przez co nie trzeba ciągle dokładać do ognia. Obszerniejsze szczapy można wrzucić do kominka w porze wieczoru, a będzie on trzymał ciepło (sprawdź kotły wodne) aż do rana. Dość dobrze sprawdzają się jako paliwo kominkowe drzewa owocowe, przy okazji wydzielają miły aromat i niedużo dymu. Najrzadziej na rynku kupić można grab, który ma wysoką wartość opałową, chociaż wytwarza mało płomienia.

Interesują Cię dalsze wątki (https://www.archicom.pl/inwestycje-mieszkaniowe/forma/) na ten temat? To świetnie, bo z chęcią stworzyliśmy dla Ciebie dalsze zbliżone wątki.

Podobnie jest z jesionem, który chociaż wypala się przyzwoicie, to jest twardy i trudny w obróbce, dlatego trudno przygotowywać z niego odpowiednie szczapy.

Popularnym i stosunkowo tanim drzewem jest brzoza, chociaż jej wartość opałowa jest raczej średnia.
brykiet kominkowy to coraz popularniejsze paliwo kominkowe. Brykiet to nic innego jak drzewo, a właściwie jego fragmenty, sprasowane pod wysokim naporem, bez domieszek jakichkolwiek spoiw, żywic, czy innych klejów. Na rynku jest kilkanaście wersji brykietu, a każdy wytwórca gwarantuje, że produkt nadaje się do spalania w kominku. Z całą pewnością można brać pod uwagę brykiet z drzew liściastych. Posiada niezwykle małą wilgotność, porządnie i powoli się spala. Łatwo go magazynować, gdyż ze względu na ukształtowanie zajmuje niedużo miejsca. Brykiet palimy z mniejszym niż w przypadku drzewa, napływem powietrza, nie może być jednak nazbyt mały.